“Nu nagaan of structuur zal standhouden”

Nu nagaan of structuur zal standhouden
Nu nagaan of structuur zal standhouden

Het brandgevaar is geweken aan de Parijse Notre-Dame. Dat zei de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez, toegevoegd aan Binnenlandse Zaken, vanochtend. “Nu dat gevaar geweken is, moeten we nagaan of de structuur zal standhouden na de zeer zware brand van afgelopen nacht. Om 8 uur is er een vergadering met experts en architecten om na te gaan of de structuur stabiel is.” “De brand is nog niet helemaal geblust, maar wel onder controle, al zijn er nog enkele kleinere brandhaarden”, zegt Nuñez. In de nacht van maandag op dinsdag flakkerde de brand op enkele plaatsen in de torens opnieuw op: het was dus kwestie voor de brandweer om te vermijden dat die opflakkeringen zich verder verspreidden.

In de kathedraal waren omstreeks 7 uur nog een honderdtal brandweermannen aan het werk. Een groot deel van de nacht waren 400 brandweermannen aan het werk. Een van hen raakte lichtgewond. “We hebben veel geluk gehad”, aldus korpschef Jean-Claude Gallet.

“Een brand van deze omvang heeft een impact op de structuur, we moeten ons er nu van verzekeren dat die structuur nog altijd stabiel is”, zegt Nuñez. “Zo kunnen we weten of de brandweer naar binnen kan gaan. Dat hebben ze deze nacht, met veel moed, gedaan: ze zijn de torens binnengegaan om de brand van binnen aan te pakken, om een instorting te vermijden. Zonder die actie, met gevaar voor eigen leven, was dat zeker gebeurd.”

“De tijd was in ons nadeel, de wind was in ons nadeel, we moesten weer het overwicht krijgen”, zegt brandweerwoordvoerder Gabriel Plus. “Onze prioriteit was het redden van de klokkentorens, en die zijn gered. Stel u voor: het skelet van die toren geraakt, de klokken die naar beneden storten, dat was echt onze vrees. De Parijse brandweer bekommert zich meestal om het redden van mensen, maar hier ging het echt om het vrijwaren van voorwerpen, van te redden wat er nog te redden was, en dus keuzes maken.”

bron: Belga