Gentse Sint-Baafskathedraal krijgt energiezuinige verlichting

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Sint-Baafskathedraal in Gent is dinsdagavond voor het eerst nieuwe energiezuinige buitenverlichting aangestoken. Als laatste van de drie iconische Gentse torens is nu ook de Sint-Baafskathedraal 's nachts subtiel opgelicht. "Laat deze nieuwe verlichting van onze toren een teken zijn van Gentse solidariteit met de mensen in Parijs", zei rector Ludo Collin van de Sint-Baafskathedraal. De drie Gentse torens zijn vanaf 20 april de enige drie Gentse monumenten die ook na middernacht en tot zonsopgang verlicht zijn. De inhuldiging stond dinsdag vooral in het telen van de brand die de Notre-Dame in Parijs heeft getroffen. "De emotie die de brand van de Notre-Dame wereldwijd oproept, toont het belang aan van dergelijke monumentale kathedralen voor iedereen, ongeacht geloofsovertuiging", zegt schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw (Groen).

De nieuwe monumentverlichting is volledig uitgevoerd in led en zal in de toekomst energie besparen. De ledverlichting is 70 procent zuiniger dan de oude verlichting en heeft, conform de andere verlichting van het lichtplan van de stad Gent, een warme witte kleur. Het ontwerp hiervoor komt van het lichtontwerpbureau Radiance 35 uit Luik.

De nieuwe monumentverlichting kostte 300.000 euro, waarvan de Kerkfabriek 80 procent betaalde en de stad Gent 20 procent. Fluvius bracht de monumentverlichting aan in opdracht van de stad. Bij de verdere restauratie van de kathedraal wordt ook de rest van de kathedraal verlicht.

bron: Belga