Deze zeven planten zouden op je bureau moeten staan

Deze zeven planten zouden op je bureau moeten staan
Foto Unsplash

Niets beter om je bureau op te vrolijken dan wat kleurrijke planten. Zo geef je niet alleen je hersenen letterlijk wat meer zuurstof, maar ook je gemoed zal er een boost van krijgen. Daarom hebben we zeven onderhoudsvriendelijke planten opgelijst die perfect zijn voor je werkplaats.

Klimop

Voor veel mensen is klimop een onkruid dat hun muren wil veroveren, maar wat ze niet weten is dat de plant de luchtwegen ontspant en je minder doet hoesten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA beveelt de plant aan als een luchtzuiveraar omdat het de toxische stoffen filtert die vaak leiden tot typische indoorziektes. Bovendien blijven de bladeren heel het jaar lang groen. Je moet de klimop dan wel redelijk wat zonlicht gunnen en water geven als de grond droog aanvoelt. Op warme dagen mag je de plant zelfs volledig bevochtigen met een plantenspuit.

Vrouwentongen

Vrouwelijke collega’s zijn een verademing, maar vrouwentongen zijn dat nog meer. De plant neemt stoffen op die vrijkomen uit printwerk, verf, parket en schoonmaakproducten van tapijt. Bovendien geeft het ’s nachts zuurstof af, waardoor het de ruimte schoonmaakt tegen dat je weer begint te werken. Vrouwentongen overleven in zowel lichte als donkere ruimtes, maar gedijen het best in indirect zonlicht. Ze kunnen weken zonder water, dus je moet hen enkel bevochtigen als hun grond echt kurkdroog aanvoelt.

Graslelie

Nog een favoriet van NASA is de graslelie. De plant zuivert 90% van de afvalstoffen in lucht en dan vooral vaak voorkomende allergenen zoals koolstofmonoxide. Een bijkomend voordeel is dat een insecticide bevat dat de vervelende beestjes op een afstand houdt. De plant groeit het best op een goed verlichte plek waar het in indirect zonlicht kan staan. Het is belangrijk dat de potgrond altijd vochtig blijft.

Goudpalm

Je zal ondertussen al wel door hebben dat planten uitstekende luchtzuiveraars zijn en de goudpalm is daar geen uitzondering op. Maar een extraatje is dat hij ook zou helpen om mensen te kalmeren en hun gemoed te verbeteren. Volgens aanhangers van feng shui brengt bamboe trouwens geluk. De palm is een fan van warme ruimtes die hoog genoeg zijn, aangezien de plant snel in lengte toeneemt. Bovendien heeft hij veel dorst, maar moet je hem laten uitlekken nadat hij water heeft gekregen.

Waringin

Waar de waringin vooral van houdt, zijn de vervuilende stoffen die zich vaak in gesloten ruimtes opstapelen. Daarom is de plant uitermate geschikt voor kantooromgevingen. De treurvijg, zoals hij ook wordt genoemd, heeft heel weinig onderhoud nodig, maar houdt wel van regelmaat. Verander hem dus niet te veel van plaats, maar laat hem staan op een goed verlichte plek met veel indirect zonlicht.

Lepelplant

De lepelplant is de perfecte plant om ruimtes schimmelvrij te houden. NASA stelt dat het de beste binnenplant is als het gaat om organische deeltjes uit de lucht te verwijderen. Je hoeft de lepelplant maar af en toe water te geven, maar zorg er zeker voor dat je de grond tussendoor droog laat worden. Als je geen bruine bladeren wil, kan je best sporadisch je plantenspuit bovenhalen.

Philodendron hederaceum

De laatste uitstekende plantaardige filter die we voor je in de aanbieding hebben is de philodendron hederaceum. Zijn grote bladeren zijn bekwame luchtzuiveraars, die vooral bedreven zijn in het opvangen van formaldehyde of methanal, dat al wel eens voor een vervelende geur durft te zorgen. Ze nemen ook heel wat vocht in de ruimte op. Geef je de philodendron hederaceum veel ruimte, dan zal de plant die met plezier innemen. Belangrijk bij het onderhoud is te wachten tot de grond droog is en dan lauw water toe te dienen. Af en toe wat water op de bladeren sprayen houdt ze mooi groen.