Zuid-Koreaanse president wil vierde top met Kim Jong-un

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is bereid om er alles aan te doen om een vierde top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te laten plaatsvinden. Hij laat ook weten tevreden te zijn dat Kim de onderhandelingen met de Verenigde Staten wil heropstarten. De Noord-Koreaanse leider verklaarde vrijdag dat hij openstaat voor een derde top met de Amerikaanse president Donald Trump, indien Washington met "een goede instelling" aan de onderhandelingstafel komt. Eind februari werd de tweede ontmoeting tussen de twee nog vroegtijdig afgesloten. Kim beschuldigde Zuid-Korea er bovendien van een "overijverige bemiddelaar" tussen de VS en Noord-Korea te zijn.

Moon verwelkomde vandaag het engagement van Kim rond de denuclearisatie van het Koreaans schiereiland, en heeft opgeroepen tot een nieuwe top met Kim. Het zou om de vierde top in een jaar tijd gaan.

"Zodra Noord-Korea klaar is, hoop ik dat de twee Korea's samen rond tafel kunnen gaan zitten, eender waar en in eender welke vorm", aldus Moon tijdens een ontmoeting met zijn adviseurs. "Ik zal me inspannen om te verzekeren dat de inter-Koreaanse top een springplank wordt naar nog grotere opportuniteiten en nog meer resultaten."

De eerste top tussen Kim en Trump in 2018 in Singapore, eindigde met een niet al te concrete verklaring van beide leiders over de "complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland". De tweede top in februari in Hanoi, eindigde zonder enige concrete vooruitgang. Volgens de VS had Pyongyang de opheffing van alle sancties geëist zonder concrete toegevingen te willen doen in ruil, terwijl Noord-Korea naar eigen zeggen had gevraagd om het opheffen van bepaalde sancties, met name die sancties die zwaar wegen op de levensomstandigheden van de Noord-Koreanen. Beide kampen hadden echter wel verklaard te willen blijven onderhandelen.

Moon, een voorstander van een toenadering tussen de twee Korea's en een dialoog tussen beide landen, pleit ervoor de samenwerkingsprojecten tussen beide Korea's weer op te starten. Hij riskeert daarmee echter de internationale sancties tegen Pyongyang te schenden.

Bron: Belga