Meer dan duizend doden door mazelenuitbraak in Madagaskar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sinds september 2018 zijn er 1.200 doden gevallen door de mazelenepidemie in Madagaskar en zijn er 120.000 besmettingen bekend. Daarmee heeft het eiland momenteel met een van de grootste mazelenepidemieën ter wereld te maken. Slechts de helft van de kinderen zijn er ingeënt. De autoriteiten in Madagaskar, een van de dertig armste landen ter wereld, zijn overweldigd door de recente uitbraak van de mazelen. Bijna alle delen van het land zijn getroffen. "Helaas verspreidt de epidemie zich nog steeds", zegt WHO-epidemioloog Dossou Vincent Sodjinou.

Het virus kon makkelijk verspreid worden in Madagaskar omdat er slechts de helft van alle kinderen gevaccineerd zijn en vele kinderen ondervoed zijn, waardoor ze een verzwakt immuunsysteem hebben. Dat is niet te wijten aan tegenstanders van vaccinatie, maar aan het feit dat de staat niet over de middelen beschikte om informatiecampagnes over vaccins te verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil ongeveer 7,2 miljoen kinderen vaccineren in Madagskar, dat 26 miljoen inwoners telt.

Wereldwijd worden vooral armere landen getroffen door de ziekte. Het aantal gevallen van mazelen wereldwijd steeg in 2017 met 30 procent op jaarbasis. In Congo werden sinds het begin van dit jaar al 41.000 gevallen en 760 sterfgevallen geteld. De meerderheid van de slachtoffers waren kinderen tot vijf jaar oud.

Maar ook in Europa is de ziekte opnieuw aan een opmars bezig. Een van de redenen voor de toename is de angst voor vermeende bijwerkingen van de vaccins. De WHO beschouwt de afwijzing van vaccins als een van de grootste gezondheidsrisico's ter wereld. Voor 1980 stierven nog 2,6 miljoen mensen aan de virusziekte, in 2016 waren dat er 100.000, van wie de meeste in armere landen.

Bron: Belga