Bourgeois boos om Brussels 'njet' op Europese handelsgesprekken met VS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is boos op Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest verzet zich tegen handelsgesprekken tussen de EU en de VS, waardoor België zich vandaag heeft onthouden bij de stemming in de Europese Raad, zegt hij. "Brussel kant zich tegen de Vlaamse handelsbelangen en hypothekeert de Vlaamse welvaart". De Europese Raad moest zich vandaag definitief uitspreken over het onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie om handelsgesprekken op te starten met de Verenigde Staten. Die moeten uiteindelijk leiden tot een beperkt handelsakkoord met de VS.

Alle lidstaten stemden voor, behalve Frankrijk en ons land. De Fransen stemden tegen, België onthield zich. Volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois is dat laatste te wijten aan de houding van Brussel, "terwijl Vlaanderen de opstart van deze onderhandelingen volmondig steunt". Ook Wallonië verzette zich niet.

Bourgeois vindt het "onaanvaardbaar" dat Brussel, "een gewest met een hoofdstedelijke functie, bestuurd door Nederlandstaligen en Franstaligen, de Vlaamse welvaart hypothekeert". "Vlaanderen wordt met zijn opgebouwde welvaart graag geacht financieel solidair te zijn, maar vervolgens deinst men er klaarblijkelijk niet voor terug om die welvaartscreatie potentieel te beschadigen", fulmineert hij. "De houding van de PS kennen we intussen, maar dat ook de Vlaamse partijen in Brussel de Parti Socialiste volgen, is onaanvaardbaar."

Bovendien heeft Brussel volgens de Vlaamse minister-president een exportaandeel van amper 1,34 procent naar de VS, terwijl de Vlaamse economie "heel open is en alle belang heeft bij vrije handel". Hij verwijst ook naar de Amerikaanse dreiging om alsnog importtarieven op te leggen op de Europese autosector mochten de gesprekken mislukken.

Ondanks het Franse verzet en de Belgische onthouding kan de Europese Commissie de onderhandelingen nu wel opstarten. De vereiste gekwalificeerde meerderheid binnen de Raad werd gehaald. Het wegvallen van tarieven op industriële goederen zou de wederzijdse handel met de VS met ongeveer 8 procent moeten doen stijgen. Momenteel is de Vlaamse uitvoer richting Amerika goed voor 16,1 miljard euro per jaar.

bron: Belga