"Als we de grootste partij worden, willen we ook de premier leveren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als N-VA in mei opnieuw de grootste partij wordt, dan wil ze ook de premier leveren. Dat zei voormalig minister van Binnenlandse Zaken en kandidaat-premier Jan Jambon vandaag in De Ochtend op Radio 1. "Het is de logica der dingen dat de grootste formatie de leiding neemt in de regering. Ik denk dat je vanuit de koppositie nog veel efficiënter de zaak kan leiden." De Vlaams-nationalisten waren in 2014 al uitgesproken de grootste, maar lieten de leiding van de federale regering toen over aan Charles Michel (MR). Als dat scenario zich op 26 mei opnieuw voordoet, wil N-VA wél de premier leveren, zegt Jambon. Hij is zelf door N-VA-voorzitter Bart De Wever naar voren geschoven als kandidaat-premier. "Vijf jaar geleden was het onmogelijk om in Wallonië draagvlak te vinden om N-VA de regering te laten leiden", legt Jambon uit. "Maar nu hebben we toch getoond dat we goede en verantwoordelijke bestuurders zijn", meent hij.

Dat N-VA de voorbije legislatuur niet de leiding nam, was volgens Jambon "een constructiefout" in de regering. "Ik denk dat Michel I heeft aangetoond waartoe centrumrechts in staat is, maar er had meer in gezeten. Ik blijf positief over Michel zelf, maar hij was wel de leider van een kleinere partij. Grotere partijen kunnen iets meer kracht en doorzettingsvermogen tonen. Vandaar de uitdrukkelijke missie: als we de grootste worden, wil ik niet aan tafel zitten als meesterknecht, maar als kopman van de ploeg zelf."

Als premier wil Jambon het beleid van Michel I verderzetten, "maar sterker, efficiënter en sneller op de bal". De voormalige vicepremier denkt onder meer aan de realisatie van het begrotingsevenwicht en de volledige jobsdeal, mét de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Ook de verlaging van de lasten op arbeid is belangrijk voor Jambon.

Dat N-VA niet in een regering stapt als ze de premier niet levert, wil Jambon niet gezegd hebben. "De bedoeling is dat we in een regering stappen waar we 100 procent achter staan. Dat we als we grootste partij die ploeg leiden, is de uitdrukkelijke ambitie. Maar het heeft niet veel zin om op voorhand breekpunten te gaan opsommen."

bron: Belga