Zeven Afghaanse kinderen omgekomen toen ze niet-ontplofte granaat vonden

Zeven kinderen zijn zondag in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen door een mortiergranaat die ze hadden gevonden en in de handen namen. Tien anderen raakten gewond. Alle slachtoffers zijn jonger dan vijftien jaar. Dat meldde de woordvoerder van de provinciegouverneur. Het incident gebeurde nabij Mehtarlam, hoofdstad van de provincie Langhman. “Zeven kinderen zijn gedood en tien anderen gewond door een niet-ontplofte mortiergranaat die ze hadden aangetroffen”, aldus de woordvoerder. Een onderzoek moet duidelijk maken in welke omstandigheden de kinderen de granaat hadden gevonden.
De verantwoordelijke van het ziekenhuis in de provincie bevestigde dat zeven levenloze lichamen en tien gewonden, allen kinderen, zijn overgebracht.
Het aantal slachtoffers van niet-ontplofte mijnen en munitie in Afghanistan stijgt onafgebroken sinds 2012, zo blijkt uit cijfers van de VN-dienst UNMAS. In 2017 vielen er maandelijks gemiddeld 150 doden.
Kinderen maken 80 procent uit van de slachtoffers door niet-ontplofte munitie die ze aanraken, zich onbewust van de risico’s.

Bron: Belga