Sociale onrust Frankrijk - Macron doet aankondiging maandagavond

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franse president Emmanuel Macron zal maandagavond om 20 uur enkele aankondigingen doen, na het grote debat en de sociale onrust in Frankrijk. Dat maakte het presidentschap bekend. Macron had een nationale beraadslaging aangekondigd als antwoord op de protesten van de "gele hesjes". Macron zal er "de domeinen voor prioritaire actie" aankondigen en "de eerste concrete maatregelen naar voor schuiven", klinkt het zondag. Woensdag volgt nog een persconferentie.

Op een website voor het debat hadden meer dan 500.000 mensen suggesties voor het beleid gedaan. Het debat vond plaats van januari tot maart. Er waren ook meer dan 10.000 lokale vergaderingen. Daarnaast openden 16.337 gemeente- en stadshuizen een "boek met grieven" waar ze hun standpunten konden uitdrukken.

De "gele hesjes" protesteerden aanvankelijk tegen de geplande verhoging van de belasting op brandstof, maar verbreedden daarna hun eisen. Ze willen onder meer lagere belastingen, hogere salarissen en meer directe democratie. De belastingverhoging voor brandstof werd afgelast.

Bij de protesten op elke zaterdag waren er confrontaties met de politie in Parijs en andere steden. Het aantal manifestanten daalde volgens de regering wel van 280.000 bij de eerste protesten in november naar 31.000 dit weekend.

bron: Belga