Porosjenko debatteert zonder uitdager in stadion

Porosjenko debatteert zonder uitdager in stadion
Porosjenko debatteert zonder uitdager in stadion

De huidige Oekraïense president Petro Porosjenko heeft zondag in een stadion in Kiev zonder zijn uitdager Volodymyr Zelensky gedebatteerd. De acteur en komiek had nochtans eerder gezegd dat hij Porosjenko niet wou ontmoeten voor vrijdag. In zijn toespraak in het stadion, beloofde Porosjenko dat hij de resultaten van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 21 april zal respecteren. “Het zal de verkiezing van het Oekraïense volk zijn en ik zal het respecteren”, zei hij in het stadion op zondag, waar het debat dus eigenlijk in een campagnebijeenkomst voor Porosjenko veranderde. “God beware, dat Zelensky wordt verkozen”, zei hij echter ook.

De huidige president wachtte meer dan een uur op zijn uitdager voor een debat. Hij wachtte naast een leeg spreekgestoelte op het podium, met de naam van Zelensky. Die had de president uitgedaagd tot een debat in het stadion. Beiden raakten het eens om een debat te houden, maar wilden dat elk op een andere datum. Zelensky wou het debat op vrijdag 19 april laten plaatsvinden. Porosjenko hamerde dan weer op zondag 14 april.

Porosjenko zei journalisten dat hij ervan was overtuigd dat Zelensky het evenement bekeek en maande hem aan te komen opdagen. “Het Oekraïense volk zou geen virtuele kandidaat moeten kiezen”, aldus de president.

Het is nog steeds onduidelijk of de twee vrijdag zullen debatteren. Porosjenko riep zijn uitdager wel op maandag te debatteren tijdens een populaire televisietalkshow.

De politieke nieuwkomer Zelensky ligt in de peilingen op kop voor Porosjenko, die bij de eerste ronde ook al Zelensky voor zich moest dulden.

Bron: Belga