Dierproeven op cosmetica niet langer verplicht in China

Dierproeven op cosmetica niet langer verplicht in China
Foto Unsplash

Steeds meer consumenten hechten belang aan dierproefvrije producten, ook op gebied van cosmetica. Hoewel er al heel wat merken zijn die volledig dierproefvrij werken, geldt dat niet voor zij die ook op de Chinese markt verkrijgbaar zijn. In China zijn dierproeven immers verplicht om een cosmeticaproduct te verkopen. Maar daar komt in 2020 eindelijk verandering in.

Make-up is voor velen een leuke hobby. Cosmetica laten ons toe om op dagdagelijkse basis creatief te zijn en om onze persoonlijkheid te ondersteunen – hoewel je natuurlijk net zo goed make-uploos door het leven kan gaan. Helaas komt is er ook een donker kantje aan de cosmetica-industrie. Merken testen hun producten nog steeds op dieren en dat is voor een groot deel te wijten aan de Chinese wetgeving. Wil je als make-upmerk een product kunnen verkopen in China, dan zijn dierproeven verplicht. Daardoor is heel wat make-up nog steeds niet vegan.

Dierproeven in China

Na jarenlang aandringen heeft het Institute for In Vitro Sciences eindelijk een akkoord bereikt met de Chinese wetgevers. Vanaf 1 januari 2020 zullen merken niet langer verplicht zijn om dierproeven uit te voeren. Het gaat wel niet om een verbod, dus opgelet als je make-up aanschaft die ook in China verkrijgbaar is. Toch is het een grote stap in de goede richting. Cosmetica is leuk, maar dieren zouden daar niet onder moeten lijden.