Soedan: avondklok wordt opgeheven

Soedan: avondklok wordt opgeheven
Soedan: avondklok wordt opgeheven

De avondklok in Soedan wordt opgeheven, zo heeft het hoofd van de militaire overgangsraad in Soedan, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, aangekondigd. Sinds de omverwerping van president Omar al-Bashir was een uitgaansverbod van kracht. Het hoofd van de raad, die na de omverwerping is geïnstalleerd, stelde ook dat alle opgesloten manifestanten zullen worden vrijgelaten. Abdel Fattah Abdelrahman Burhan beloofde ook om “de wortels uit te roeien” van het oude regime en om zij die manifestanten hebben omgebracht, voor het gerecht te brengen. Burhan sprak het land toe op de televisie. Volgens hem zal de militaire raad de macht aan een civiele regering overdragen na twee jaar. De bevoegdheden van de overgangsraad zouden beperkt zijn tot de handhaving van de vrede en veiligheid.

Al-Bashir was 30 jaar aan de macht. Hij werd donderdag afgezet na maandenlange dodelijke protesten tegen zijn regime. Hij werd opgepakt door het leger, dat wel uitsloot hem naar het buitenland te zullen uitleveren. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft nochtans een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de afgezette president.

Maar de betogingen tegen het establishment houden ook na de machtswissel aan omdat de manifestanten vinden dat de coupplegers te dicht aanleunen bij al-Bashir. Vrijdag trad de voorganger van Burhan, Ahmed Awad Ibn Auf, af een dag na de militaire coup. Ahmed Awad Ibn Auf was minister van Defensie onder de Al-Bashir.

Ook vandaag voeren duizenden manifestanten actie voor het hoofdkwartier van het leger in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Bron: Belga