Manifestatie voor einde van kernenergie in België op 26 april in Brussel

Manifestatie voor einde van kernenergie in België op 26 april in Brussel

Ter gelegenheid van de herdenking van de 33ste verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl, trekt vrijdag 26 april een manifestatie door Brussel. De initiatiefnemers vragen de sluiting van de vijf meest gevaarlijke Belgische reactoren. Gelijktijdig zal ook in de Duitse stad Keulen gemanifesteerd worden, aldus Francis Leboutte, voorzitter van de vzw “Fin du nucléaire” (“Einde van kernenergie”). De manifestanten verzamelen om 15 uur aan het Noordstation en vertrekken om 16 uur naar de hoofdzetel van Engie-Electrabel. Bij aankomst zullen de deelnemers gedurende een minuut op de grond liggen om de gevolgen van een nucleair incident te evoceren. Begin en einde van de actie wordt met een sirene ingeluid.

De manifestatie gaat uit van de verenigingen “Fin du nucléaire” en “Réveil Anti-Nucléaire” (RAN) en van regisseur Bouli Lanners.

De organisatoren wijzen erop dat 33 jaar na de kernramp in Tsjernobyl de gezondheidstoestand van de inwoners, in een gebied vijf keer België, blijft verslechteren als gevolg van radioactieve besmetting. Meer dan 80 pct van de kinderen verkeren in slechte gezondheid. Ze rapporteren, op basis van de evaluatie van Raisa Misura, kinderarts en directeur van het algemeen ziekenhuis in Stolin, 240 km ten noordwesten van Tsjernobyl, dat 84 pct van de zwangere vrouwen een pathologie vertonen en de geboorte van een perfect gezond kind een zeldzame gebeurtenis is.

Met twee kernreactoren (Tihange 2 en Doel 3), waarvan de reactorvaten duizenden scheurtjes bevatten, en drie anderen ouder dan 40 jaar, is de kans op zwaar incident zoals in Tsjernobyl en Fukushima, ver van verwaarloosbaar, aldus de organisatoren. Ze roepen op om de vijf meest gevaarlijke Belgische reactoren te sluiten.

bron: Belga