Hillsborough 30 jaar geleden - Van grootste Britse voetbalramp naar grootste Britse gerechtsblunder

door
Belga
Leestijd 2 min.

De grootste voetbalramp uit de geschiedenis van Groot-Brittannië werd op 15 april 1989 aan het begin van een voetbalwedstrijd in het Hillsboroughstadion van voetbalclub Sheffield Wednesday veroorzaakt door een paniekuitbraak, die een stormloop van toeschouwers tot gevolg had. Dat gebeurde toen de halve finale tussen Liverpool en Nottingham Forest in de FA-cup amper 6 minuten ver was. De stormloop resulteerde in de dood van 96 Liverpool-fans. 95 supporters stierven ter plekke, de 96ste stierf vier jaar later, toen de medische apparatuur die hem in leven moest houden, werd uitgezet. De gebeurtenis was, na het Heizeldrama op 29 mei in 1985, de tweede stadionramp waar supporters van Liverpool bij waren betrokken. Naar aanleiding van deze ramp werden in Engeland alle hekken in de stadions verwijderd en de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen. Stadions op het vasteland van Europa volgden niet veel later.

In april 2016 oordeelde een jury dat de doden een gevolg waren van fouten veroorzaakt door falen van de politie. De supporters trof geen blaam. De politie en een aantal kranten, waaronder The Sun, probeerden direct na de ramp de waarheid te verdraaien. De politieagenten maakten in het Hillsborough-stadion extra poorten open om duizenden supporters naar binnen te laten. Daardoor ontstonden knelpunten, waardoor duizenden fans in de verdrukking raakten tegen de hekken aan de rand van het veld.

De inmiddels 74-jarige David Duckenfield, politiechef ten tijde van de Hillsborough-ramp, wordt verantwoordelijk gehouden voor 95 van de 96 doden die op Hillsborough zijn gevallen. In tegenstelling tot wat de oud-agent destijds verklaarde, waren het geen dronken, losgeslagen voetbalsupporters die de poort forceerden naar de tribune, het was Duckenfield zelf. De bij voetbalwedstrijden totaal onervaren hoofdagent gaf opdracht om de poort te openen, kort voor de aftrap. Samen met nog vijf andere betrokkenen wordt hij door de Engelse rechtbank verantwoordelijk gesteld voor de grootste ramp uit de Engelse voetbalgeschiedenis.

Een twaalfkoppige jury kwam er in het Preston Crown Court na tien weken proces op 3 april van dit jaar niet uit, zelfs niet na 29 uur beraadslaging. Ze konden niet uitmaken of de politie-officier schuldig was aan doodslag door grove nalatigheid.

De jury oordeelde wel dat de Graham Mackrell (69), clubsecretaris van voetbalclub Sheffield Wednesday, schuldig was aan overtredingen van de veiligheids- en gezondheidswetgeving, omdat hij niet voldoende dranghekken had voorzien om het grote aantal voetbalsupporters van elkaar gescheiden te houden. Er waren die dag namemijk maar zeven hekken voor 10.000 Liverpool-fans. De clubsecretaris zal op 13 mei te horen krijgen welke straf hij krijgt.

De openbaar aanklager zei een nieuw proces te zullen vragen voor voormalige politie-officier Duckenfield. De verdediging van de politieman zei dat alles in het werk te willen stellen om een nieuw proces te voorkomen.

bron: Belga