Forfaitnederlaag lijkt onafwendbaar voor RSCA, ook match achter gesloten deuren mogelijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

RSC Anderlecht zal de stopgezette wedstrijd op bezoek bij Standard zo goed als zeker verliezen met 5-0 forfaitcijfers, zo blijkt uit een lezing van het bondsreglement. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), die in eerste aanleg zo'n dossiers behandelt, kan ook een match achter gesloten deuren en een boete opleggen. "Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd definitief staakt wordt de wedstrijd geacht met forfaitscore verloren te zijn door de club van wie de supporters verantwoordelijk waren voor de wanordelijkheden", stipuleert het bondsreglement (P1917).

Op het verslag van scheidsrechter Lambrecht en de aanwezige match delegate is het nog even wachten, maar er wordt niet aan getwijfeld dat de verantwoordelijkheid voor de definitieve stillegging volledig aan Anderlecht-supporters toekomt. Zowel de tijdelijke als de definitieve staking was immers het rechtstreekse gevolg van vuurpijlen uit het bezoekersvak. Standard riskeert wellicht ook nog een boete, omdat Bengaals vuur uit de Luikse vakken de aftrap verlaat hebben. Maar dat incident had amper impact op de match.

Zodra de verslagen van Lambrecht en de match delegate neergelegd zijn, kan bondsprocureur Kris Wagner overgaan tot de strafvordering. Dat kan wel nog even duren, want voor matchonderbrekingen geldt de versnelde procedure niet. Omdat de uitslag van de wedstrijd ter discussie staat, zal de Geschillencommissie Hoger Beroep zich in eerste aanleg uitspreken over dit dossier. RSC Anderlecht kan nadien enkel nog ten gronde in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Ook evocatieberoep kan nog, maar dat handelt enkel over de procedures.

De Pro League eiste al een vergoeding van 50.000 euro van RSC Anderlecht, maar daar kunnen nog wat disciplinaire sancties van de KBVB bijkomen. De nederlaag met forfaitscore is er daar eentje van, maar de Geschillencommissie Hoger Beroep kan ook een wedstrijd achter gesloten deuren - al dan niet voorwaardelijk - en een geldstraf bevelen aan paars-wit. De maximumboete bedraagt 5.000 euro.

De laatste Belgische wedstrijd die definitief gestaakt werd, was de Waalse derby tussen Charleroi en Standard op 4 december 2016. De clash in het Stade du Pays werd toen stilgelegd bij een 1-3-voorsprong voor Standard en nooit meer verder afgewerkt. Geen van beide clubs kreeg toen punten, omdat beide clubs verantwoordelijk werden gehouden voor de incidenten. In eerste aanleg kreeg Standard ook twee matchen achter gesloten deuren opgelegd, maar die werden via het BAS geschrapt.

Tot slot: als de 5-0 forfaitscore wordt uitgesproken, behouden Razvan Marin en Paul-José Mpoku hun doelpunten.

bron: Belga