Christo gaat Arc de Triomphe in Parijs inpakken

Christo gaat Arc de Triomphe in Parijs inpakken

De Arc de Triomphe, een van de bekendste monumenten van Parijs, wordt in 2020 volledig ingepakt door beeldend kunstenaar Christo die de Pont-Neuf in 1985 al heeft ingepakt. Dat hebben het Centre des Monuments nationaux en Centre Pompidou aangekondigd. De artistieke verpakking, waarvoor 25.000 vierkante meter zilverblauwe geweven stof, gemaakt van recycleerbaar polypropyleen, en 7.000 meter rood touw nodig zijn, zal veertien dagen zichtbaar zijn, van 6 tot 19 april 2020.

Tegelijkertijd presenteert het Centre Pompidou van 18 maart tot 15 juni 2020 een tentoonstelling over de Parijse periode van het duo Christo en Jeanne-Claude (overleden in 2009) en de geschiedenis van het project “Le Pont-Neuf empaqueté”.

“De verpakte Arc de Triomphe wordt door Christo zelf gefinancierd door de verkoop van zijn voorbereidende studies, tekeningen en collages van het project, evenals schaalmodellen, werken uit de jaren vijftig en zestig en originele litho’s over andere onderwerpen”, zegt het Centre des Monuments nationaux, dat erop wijst dat het werk geen publiek financiering zal ontvangen.

Al in 1962 hadden Christo en Jeanne-Claude een fotomontage getekend van een ingepakte Arc de Triomphe, gezien vanaf de Avenue Foch. “Bijna zestig jaar later zal dit project een realiteit worden. Gedurende de hele periode dat het werk zichtbaar zal zijn, maar ook tijdens de installatiewerkzaamheden, zal de ruimte onder de Triomfboog, waar sinds 1923 de herdenkingsvlam permanent brandt voor het Graf van de onbekende soldaat, volledig bewaard blijven,” benadrukte het Centre des Monuments nationaux.

“Vijfendertig jaar nadat Jeanne-Claude en ik de Pont-Neuf hebben ingepakt, kijk ik ernaar uit om weer in Parijs te werken om ons project voor de Arc de Triomphe te realiseren,” aldus Christo, inmiddels 83, in een verklaring.

Afgelopen zomer lanceerde de kunstenaar zijn enorme drijvende sculptuur, The London Mastaba (2016-2018), op het Serpentine Lake in Londen. Een van de beroemdste gebouwen die Christo heeft ingepakt was de Reichstag in Berlijn (1995).

bron: Belga