Ai Weiwei stelt Legoportretten tentoon van verdwenen studenten van Ayotzinapa

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Chinese dissidente kunstenaar Ai WeiWei heeft in Mexico een serie nieuwe portretten onthuld, gemaakt met ongeveer een miljoen Lego's. De portretten stellen 43 studenten voor die in 2014 in het Mexicaanse Iguala zijn ontvoerd en waarschijnlijk vermoord.

"Vergeet de kunstenaar, ik ben een mens zoals jij, en als je iemand hoort lijden, of als je verneemt dat de zoon van je buurman nooit is teruggekeerd, en er zijn vier jaar verstreken en de regering is niet tot een conclusie gekomen, wat voor een regering is dit dan en in wat voor samenleving leven we dan?", zei Weiwei tegen de verzamelde pers in Mexico-Stad.

Het werk, getiteld "Reestablecer memorias" of "Herstel de herinneringen", maakt deel uit van een Ai-tentoonstelling in het Universitair Museum voor Hedendaagse Kunst. De veelkleurige portretten in een "pop art"-stijl, zijn tentoongesteld boven een tijdlijn die de chronologie van de verdwijning van deze studenten van een lerarenopleiding in Ayotzinapa weergeeft.

De tijdlijn begint op 26 september 2014, de nacht dat de studenten, die op weg waren naar een betoging in de hoofdstad, aangevallen werden door corrupte lokale politieagenten.

Dan gaat het naar 27 januari 2015, de dag waarop de procureur-generaal een versie van de feiten brengt die suggereert dat de studenten aan drugshandelaars uitgeleverd waren. Zij zouden ze hebben vermoord en vervolgens verbrand op een vuilnisbelt.

De volgende datum op de tijdbalk is 6 september 2015. Op die dag bestudeert een team van onafhankelijke internationale deskundigen de "plaats delict" waarna ze de officiële versie tegenspreken.

Deze deskundigen, die door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens zijn aangesteld, hebben er bij de Mexicaanse autoriteiten op aangedrongen het onderzoek te heropenen. Maar de regering, toen onder de leiding van Enrique Pena Nieto, was van mening dat de zaak was opgelost en beëindigde het mandaat van de deskundigen.

De 63-jarige Ai Weiwei zei dat hij Lego ziet als een "democratisch" communicatiemiddel. "Iedereen kan het gebruiken, iedereen herkent het (...) Het is erg efficiënt en ik hou van dit pixelgevoel," zei hij.

Ai, een van 's werelds grootste hedendaagse kunstenaars, staat bekend om zijn politiek geladen projecten en kritiek op de Chinese overheid. In 2011 werd hij opgesloten door de Chinese communistische regering.

In oktober vorig jaar beschuldigde Ai Lego nog van censuur omdat het Deense bedrijf geweigerd had om de blokjes rechtstreeks aan hem te verkopen. De speelgoedfabrikant had de bestelling geweigerd omdat het niet wilde dat de blokjes voor politieke doeleinden zouden worden gebruikt. Het nieuws leidde tot een storm van kritiek op sociale media en Lego paste zijn beleid aan.

Bron: Belga