Abbas zweert nieuwe regering van PLO-gezinden in

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zaterdagavond vanuit zijn kantoor in Ramallah een nieuwe regering ingezworen. De Palestijnse regering wordt geleid door de nieuwe premier Mohammad Shtayyeh en werd gevormd na het ontslag van eerste minister Rami Hamdallah in januari. Zijn ontslag volgde op de mislukking van verzoeningsgesprekken tussen Abbas' Fatah-partij en de radicaal islamitische beweging Hamas. De nieuwe regering markeert officieel het einde van de vastgelopen verzoeningspogingen tussen Fatah en Hamas. De regering bestaat uitsluitend uit facties van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), voornamelijk Fatah, en sluit de groepen Hamas en Islamitische Jihad uit.

Radicale linkse seculiere facties van de PLO, zoals het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina, hebben de nieuwe regering geboycot, met als argument dat dit de verdeeldheid onder de Palestijnen zal vergroten.

Een brief van 10 maart, waarin Abbas Shtayyeh aanduidde om de regering te vormen, stelt dat het de bedoeling is om het land te verenigen en parlementsverkiezingen te houden op de Westelijke Jordaanoever, Jeruzalem en Gaza. Abbas refereerde niet naar presidentsverkiezingen, waar Hamas om heeft gevraagd. De 83-jarige Abbas is sinds 2005 president terwijl een presidentstermijn vier jaar zou duren.

bron: Belga