Verplaatsing bushalte nog niet voor morgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verplaatsing van de bushalte aan het station Brussel-Noord is nog niet voor meteen. "We zitten volgende week, dinsdag, samen met de vakbonden om te bekijken hoe we dat gaan aanpakken", aldus een woordvoerster van De Lijn. Aan vakbondszijde spreekt men alvast van "een stap in de goede richting". Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigde vandaag aan dat hij De Lijn gevraagd heeft om de bushalte weg te halen uit het station Brussel-Noord. De vakbonden dienden gisteren een stakingsaanzegging in, omdat het aan de huidige bushalte te onveilig en onhygiënisch is. Die toestand wordt gelinkt aan de aanwezigheid van transmigranten

Het is de bedoeling tijdelijke haltes in te richten aan het Noordplein. "Onze eerste bekommernis is dat onze chauffeurs op een degelijke manier hun rust kunnen nemen", reageert Eddy Bronselaer van de christelijke vakbond. "Dit is een stap in de goede richting."

De vakbondsman voegt er wel aan toe dat het niet voldoende is om alleen de haltes te verplaatsen. Er moet ook in de nodige accommodatie worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan mobiele toiletten die de chauffeurs met een loper zouden kunnen openen.

Bij De Lijn klinkt het dat het scenario van tijdelijke haltes al op tafel lag, omdat de plannen voor een volledige nieuwe busterminal maar op langere termijn te verwezenlijken zijn.

Eind vorig jaar werd de bushalte ook al eens tijdelijk verplaatst. Maar dat was geen ideale oplossing, bijvoorbeeld omdat de bussen stilstonden op een busstrook in de Vooruitgangsstraat. De politie dreigde toen met boetes. Na een week raakten De Lijn en het Brussels Gewest het eens over maatregelen om de toestand in het Noordstation te verbeteren en keerden de bussen terug. Eerder bleek al dat de vooruitgang onvoldoende was voor de chauffeurs, en donderdag dienden de vakbonden een stakingsaanzegging in, in de hoop een doorbraak te forceren.

bron: Belga