Venezolaanse ex-generaal op vraag van VS opgepakt in Madrid

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gewezen Venezolaanse generaal Hugo Carvajal, de vroegere topman van de militaire inlichtingendienst, is op vraag van de Verenigde Staten opgepakt in de Spaanse hoofdstad Madrid. Carvajal, een aanhanger van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, wordt verdacht van drugshandel, zo is vernomen bij de politiediensten. De VS vragen om de uitlevering van de oud-generaal. Het verzoek van Washington is gebaseerd op "een oude aanklacht", zo meldt de Venezolaanse journalist Nelson Bocaranda op Twitter. De VS hadden Carvajal er eerder al van beschuldigd steun te verlenen aan de linkse Colombiaanse guerillabeweging Farc. De activiteiten van die organisatie, die in 2016 de wapens neerlegde, werden onder meer gefinancierd met de opbrengsten uit drugshandel.

Carvajal stond aan het hoofd van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst van 2004 tot 2011, toen het land geleid werd door de linkse president Hugo Chavez. Maar hij keerde zich later af van diens opvolger Nicolas Maduro. In februari sprak hij zelfs openlijk zijn steun uit voor oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf heeft uitgeroepen tot interimpresident van het land.

In 2014 was Carvajal al eens op vraag van de VS opgepakt. Dat gebeurde op het Nederlandse eiland Aruba, waar hij toen actief was als consul. Maar omdat hij diplomatieke onschendbaarheid genoot, werd hij snel weer vrijgelaten.

Bron: Belga