Proximus: Vakbonden leggen maandag zelf voorstellen op de tafel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De drie vakbonden bij Proximus gaan maandag zelf voorstellen op tafel leggen nu het telecombedrijf begin dit jaar een herstructurering aankondigde. Minder besparen en meer investeren, klinkt het. Bij Proximus zijn 1.900 banen bedreigd, maar worden ook 1.250 aanwervingen voorzien. De plannen kaderen in een nieuwe digitale strategie, waarvoor de transformatie van het bedrijf versneld wordt, klonk het.

"Na 10 weken vertrouwelijk overleg over het transformatieplan en de 1.900 naakte ontslagen bij Proximus, zijn we nog geen stap verder", zegt het vakbondsfront. De bonden zien geen langetermijnvisie. "Wij willen niet het Sabena-verhaal beleven. Daarom vragen wij, de vakorganisaties, aan de aandeelhouders om ons te steunen om het personeel te steunen en herinneren we de grootste aandeelhouder aan diens belofte: 'Jobs-Jobs-Jobs'", richten de bonden zich tot de Belgische staat.

De vakbonden hebben hun militanten bevraagd en dat leverde een 60-tal slides met alternatieve voorstellen op die ze maandag zullen voorstellen, zegt Ben Coremans van ACV-Transcom. Het gaat om voorstellen rond groei, innovatie, vorming, efficiëntieverbeteringen ... "Het gaat vooral om ideeën om zelf nieuwe producten te presenteren. Proximus mag daarbij geen schrik hebben van mislukkingen. Wie schrik heeft, krijgt slaag." Ander voorstel is een intensieve samenwerking met mediabedrijven, bijvoorbeeld de VRT en RTBF. Proximus moet zelf meer eigen 'content' hebben, waarbij Coremans verwijst naar concurrent Telenet, die bijvoorbeeld zelf televisiezenders in handen heeft.

Volgens de ACV'er was er tot nu toe vooral een informatiefase en moeten de onderhandelingen starten. Na de algemene vergadering komende woensdag, moet het overleg opnieuw in gang schieten, klinkt het. "Onze voorstellen zijn een verdere invulling van wat we sinds januari zeggen", vult Bart Neyens van ACOD aan. "Er moet iets anders gebeuren dan besparen. Proximus moet meer investeren, en daarvoor kijken we onder andere naar het dividend." Hij pleit voor investeringen in de mediasector of bijvoorbeeld ook de gamessector. Naast snijden in het dividend, zou ook een inkrimping van de directie zoals Solvay recentelijk aankondigde ook een piste zijn.

Bij de algemene vergadering zullen de bonden acties voeren, zegt Neyens nog. In een latere fase zijn acties ook mogelijk "indien er geen positief signaal komt" en de besparingen van dezelfde grootteorde blijven.

bron: Belga