Mechelen maakt kans op Europese duurzaamheidsprijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

De stad Mechelen is als enige Belgische stad genomineerd voor een European Green Leaf Award (EGLA), een prijs waarmee de Europese Commissie steden met minder dan 100.000 inwoners beloont voor hun inspanningen rond duurzaamheid en levenskwaliteit. Mechelen neemt het op tegen het Finse Lappeenranta en het Ierse Limmerick. De prijs is 75.000 euro waard. De EGLA is het kleinere broertje van de European Green Capital Award, die voor grotere (hoofd)steden in het leven werd geroepen. Sinds 2015 wordt de prijs uitgereikt, Mechelen wordt de tweede Belgische stad die kans maakt op de overwinning, na Leuven in 2018.

De steden worden beoordeeld op hun aanpak van zes thema's rond leefbaarheid en duurzaamheid: klimaatverandering en energiegebruik; duurzame stadsmobiliteit; natuur, biodiversiteit en duurzaam gebruik van land; luchtkwaliteit en geluid; afval en hergebruik en tot slot water.

"Tientallen Europese steden strijden jaarlijks om de onderscheiding. In 2020 kan Mechelen tot dat kransje behoren. Eén kans op drie. Dit is een bijzondere erkenning voor onze inspanningen op het vlak van duurzaamheid", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). "Wie de prijs op zak steekt wordt zonder meer groene ambassadeur voor de hele EU. Als finalist wordt Mechelen ook lid van het European Green Leaf netwerk. Deze nominatie onderstreept andermaal het toenemend belang van onze stad in Europa.".

Op 19 juni mag Mechelen haar kandidatuur gaan verdedigen in Oslo. Op 20 juni maakt de Europese Commissie de laureaat bekend.

bron: Belga