Jet Airways beperkt operaties dit weekend nog meer

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways snijdt dit weekend nog meer in haar operaties. Er zullen tijdens het weekend nog maar zes of zeven vliegtuigen operationeel zijn, goed voor een veertigtal binnenlandse vluchten per dag. De internationale vluchten blijven zeker tot maandagnamiddag geschrapt. Dat heeft de minister van Burgerluchtvaart, Pradeep Singh Kharola, meegedeeld in New Delhi.

Jet Airways hield de voorbije weken steeds meer vliegtuigen aan de grond. Gisterenavond werd een eerste reeks intercontinentale vluchten geschrapt, onder meer naar Amsterdam, Londen en Parijs. Vandaag was nog een 15-tal vliegtuigen (van 119) operationeel.

Maandag zou de maatschappij opnieuw aankloppen bij banken voor geld.

Commerciële luchtvaartmaatschappijen moeten in India minstens vijf vliegtuigen operationeel hebben om hun vliegvergunning te behouden.

Jet Airways werd in 1992 opgericht als eerste private luchtvaartmaatschappij van India. Samen met de staatsmaatschappij Air India kreeg het de voorbije jaren te maken met felle concurrentie van budgetvliegers als IndiGo en SpiceJet. Jet Airways heeft intussen voor meer dan een miljard dollar schulden.

Bovenop de financiële en operationele problemen is er ook nog eens een stakingsdreiging van de piloten. Zij willen maandag het werk neerleggen omdat Jet Airways niet alle lonen heeft betaald. Naresh Goyal, de oprichter van Jet Airways, stapte enkele weken geleden op.

Jet Airways vloog tussen 2007 en 2016 op Brussels Airport, maar ruilde Brussel eind maart 2016 in voor Amsterdam.

Bron: Belga