Internationaal Strafhof ziet af van onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan

Internationaal Strafhof ziet af van onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan
Internationaal Strafhof ziet af van onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan

De rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben de vraag van de procureur verworpen om een onderzoek in te stellen naar misdaden tegen de mensheid in Afghanistan sinds 2003. De beslissing volgt een week nadat de VS het visum van de procureur-generaal van het Internationaal Strafhof, mevrouw Fatou Bensouda, hadden ingetrokken omdat er mogelijk een onderzoek zou komen naar de daden van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

De VS, die het stichtingscharter van het Strafhof niet ondertekend hebben, hadden vorige maand laten weten dat ze visumbeperkingen zouden opleggen om een onderzoek van de instelling naar acties van militairen te verhinderen.

Fatou Bensouda had in november 2017 latten weten dat ze aan de rechters de toelating zou vragen om een onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in te stellen voor het conflict in Afghanistan. Dat onderzoek zou dan het Amerikaanse leger viseren. De procureur had al in 2006 een voorlopig onderzoek geopend.

Op basis van de informatie van de procureur hadden de rechters beslist dat er een redelijke basis was om te stellen dat er in Afghanistan misdaden waren gepleegd die onder de rechtsbevoegdheid vallen van het Internationaal Strafhof. “Maar de omstandigheden in Afghanistan zijn op dit ogenblik van die aard dat een onderzoek en vervolgingen weinig kans op slagen hebben. Dus zal het uitvoeren van een onderzoek weinig bijdragen om de doelstellingen te bereiken die de slachtoffers voor ogen staan”, aldus de rechters.

Bron: Belga