Estland weigert toegang aan Russische zeilboot met cadetten uit de Krim

Estland weigert toegang aan Russische zeilboot met cadetten uit de Krim
Estland weigert toegang aan Russische zeilboot met cadetten uit de Krim

Estland heeft de toegang tot zijn territoriale wateren geweigerd aan het Russische zeilschip STS Sedov. De zeilboot zou cadetten vervoeren van een marineacademie uit de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 geannexeerd werd door Rusland, zo melden Estse instanties. “Estland erkent de annexatie van de Krim niet. Wij vinden dat de toestemming verlenen aan dit schip die niet-erkenning zou tegenspreken”, verklaarde het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie, waarvan Estland lid is, beschouwt de annexatie van het Krim als onwettig. De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, noemde de Estse beslissing een “onvriendelijk en provocerend gebaar”.

Volgens de Russische media was de STS Sedov onderweg naar de Poolse haven van Gdynia. De viermaster van 117 meter lang is het grootste zeilschip ter wereld.

De Estse beslissing komt er enkele dagen voor het bezoek van president Kersti Kaljulaid aan Moskou. Zij moet de heropening van de Estse ambassade bijwonen en haar Russische collega Vladimir Poetin ontmoeten.

De relatie tussen de twee landen ligt gevoelig sinds de onafhankelijkheid van Estland en diens Baltische buurlanden Letland en Litouwen, na meer dan 40 jaar Sovjet-bezetting en na hun toetreding tot de Europese Unie en de NAVO in 2004.

Bron: Belga