Duitsland verlengt controles aan Oostenrijkse grens

Duitsland verlengt controles aan Oostenrijkse grens
Duitsland verlengt controles aan Oostenrijkse grens

Duitsland verlengt de controles aan de grens met Oostenrijk met nog eens zes maanden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de beslissing een gevolg van het hoge aantal illegale grensoverschrijdingen dat is vastgesteld. Tussen november 2018 en februari 2019 zijn zo maandelijks ongeveer 950 gevallen geregistreerd, klinkt het in een kennisgeving aan de Europese Unie. Daarnaast zou onder meer het “migratiepotentieel” via de oostelijke Middellandse Zee en de zogeheten Balkanroute opnieuw zijn toegenomen.

In de brief van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer aan eerste vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie, klinkt het dat Duitsland daarom nog niet kan afzien van de grenscontroles. Door de verlenging duren de controles nog tot 11 november 2019, aan de grens tussen Oostenrijk en de Duitse deelstaat Beieren.

Duitsland voert al controles aan de grens uit sinds de herfst van 2015, toen tienduizenden vluchtelingen en migranten van Griekenland via de Balkanroute een weg zochten naar West-Europa. Binnen het Schengengebied zijn er eigenlijk geen persoonscontroles aan de binnengrenzen.

Bron: Belga