Crisis Soedan - Putschisten zeggen dat ze zich niet aan macht willen vastklampen - protest houdt aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De militaire leiding van Soedan wijst alle kritiek op haar machtsovername af. "We hebben zeker niet de ambitie om ons aan de macht vast te klampen", heeft legerleider Omar Sain al-Abdin in Khartoem gezegd. Het Soedanese leger zegt in dialoog te wullen gaan met ale "politieke groeperingen" van het land en stelt dat de toekomstige regering een civiele regering zal worden.

Tienduizenden Soedanezen gingen vandaag gewoon voort met hun protestmanifestaties. Ze eisen een civiele regering. De strijdkrachten zeggen alleen veiligheid en stabiliteit te willen brengen in het land. "Ik zweer dat we de eisen van de bevolking steunen", zei de woordvoerder van het leger. "We zullen hun eisen kracht bij zetten." Hij vroeg dat de burgers het leger zouden steunen.

Het leger had gisteren de autoritaire 75-jarige president Omar al-Bashir na dertig jaar aan de macht, afgezet.

De militairen zeggen twee jaar aan de macht te willen blijven om daarna vrije verkiezingen te houden. De nieuwe sterk man is vicepresident en minister van Defensie Awad Ibn Auf, die vele jaren nauw aan al-Bashirs gelieerd was. Hij kondigde de noodtoestand af voor drie maanden en stelde ook een uitgaansverbod in. De oppositie veroordeelt de machtsgreep van het leger en wil en civiele overgangsregering. Ze kondigt nieuwe manifestaties aan.

Ook vanuit het buitenland kwam er kritiek. De Afrikaanse Unie zei dat een machtsovername van het leger niet een aangepaste reactie was op de protesten van de bevolking. Tevens liet de junta weten dat al-Bashir gevangen zit en dat zij hem tijdens het millitair bestuur niet aan het buitenland zal uitleveren.

De Soedanese vakbondsorganisatie SPA, die achter de antioverheidsprotesten zit, heeft ondertussen de belofte van de tijdelijke militaire raad verworpen dat die niet permanent wil regeren maar enkel de weg wil vrijmaken voor democratie. "We veroordelen nogmaals wat er gebeurd is", zei de groep over de militaire staatsgreep. "Onze eisen zijn duidelijk, redelijk en legitiem, maar de oubollige voorstanders van deze staatsgreep zijn niet bereid om verandering te brengen", aldus SPA.

De organisatie wil een protest in gang zetten als verzet tegen de noodmaatregelen en de avondklok die werden opgelegd door de tijdelijke militaire raad.

Bron: Belga