CD&V haalt banden aan met cdH met het oog op de verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) heeft samen met de voorzitter van cdH, Maxime Prévot, deze namiddag enkele projecten rond duurzame energie bezocht in Zeebrugge. Tijdens het bezoek werden de banden tussen de twee zusterpartijen aangehaald. Met het oog op de verkiezingen is het de bedoeling dat beide partijen meer gaan samenwerken. Op het strand van Zeebrugge bezochten minister Hilde Crevits en Maxime Prévot de werken aan het 'stopcontact op zee', de plek waar de energie van de windparken op zee aan land komt, een symbolische plek. "Hier wordt samengewerkt", zegt minister Crevits. "Bijna alle Vlaamse en Waalse gemeenten financieren deze projecten mee. Er wordt vaak gefocust op ruzies over wie doet wat als het om duurzame energie gaat, maar hier doen we samen grote investeringen om energie op te wekken en er dan ook voor te zorgen dat die verspreid wordt over Vlaanderen en Wallonië."

Ook politiek wil CD&V-boegbeeld Crevits meer samenwerking zien tussen Vlaanderen en Wallonië. CD&V kijkt dan logischerwijs in de eerste plaats naar cdH. Crevits: "CdH is toch onze zusterpartij, die ervoor gekozen had om niet deel te nemen aan de huidige federale regering. Nu gaan we kijken waar we wel kunnen samenwerken. Ik was blij dat de nieuwe voorzitter van cdH, Maxime Prévot, Vlaanderen goed wil leren kennen."

Grote uitspraken over samen in de regering stappen en dergelijke doet Crevits niet. "We investeren nu in het versterken van de banden voor de toekomst en daarvoor moet je eerst mekaar beter leren kennen. Wat er ons bindt, is hetzelfde christendemocratische gedachtegoed."

Maxime Prévot ziet heel wat overeenkomsten wat de programma's betreft: "Denk maar aan fiscaliteit, gezondheid, openbaar vervoer, justitie. Ik ben ervan overtuigd dat we met CD&V de banden moeten versterken."

Samenwerken met CD&V is één zaak, maar om een federale regering te vormen zijn er nog Vlaamse partners nodig. Prévot blikt al vooruit: "N-VA is zeker niet mijn voorkeur - voor geen enkele Franstalige partij, denk ik - maar zeg nooit nooit. De resultaten van de verkiezingen in het noorden worden niet bepaald door Franstalige kiezers, dus wij moeten ook de resultaten van onze Vlaamse vrienden respecteren."

Betekent dat dat cdH bereid is om in een federale regering te stappen geleid door premier Jan Jambon? "Dat wordt heel moeilijk. Ik zeg nooit nooit, maar eerlijk gezegd hebben we geen zin om met een N-VA-premier te werken", aldus Prévot.

bron: Belga