Baby geboren met drie biologische ouders

In Griekenland werd de tweede baby met drie biologische ouders geboren door een nieuwe IVF-methode. Het jongetje komt voort uit de eicellen van twee vrouwen en het zaad van één vader.
door
Janne
Leestijd 2 min.

De pasgeboren baby is ter wereld gekomen met een nieuwe vorm van IVF: mitochondriale donatie. Daarbij wordt het DNA van een eicel bewerkt en aangevuld met dat van een tweede vrouw. De 32-jarige Griekse vrouw die de baby droeg is dinsdag bevallen van een gezonde zoon. De moeder had voor deze behandeling al vier ivf-behandelingen ondergaan, maar die waren allemaal mislukt.

Het Grieks jongetje is niet de eerste baby met drie biologische ouders. In 2016 werd er al een baby met drie biologische ouders geboren. Dat gebeurde in Mexico op exact dezelfde manier: met de genen van zijn vader en moeder, maar ook met een klein deeltje van de genen van een donorvrouw. In dit geval had de moeder een genetische afwijking. Het deel van het DNA van de eicel dat de ziekte droeg, werd vervangen door DNA van een gezonde eicel. Daardoor heeft de baby de erfelijke ziekte niet doorgekregen.

Onvruchtbaarheid

Bij de Griekse moeder was er echter geen sprake van een erfelijke aandoening. Hier werd de techniek gebruikt om de kans op een zwangerschap te vergroten. De onderzoekers die het experiment uitvoerden, benadrukken dat mitochondriale donatie een nieuwe manier kan zijn om ouders die maar niet zwanger raken te helpen.

Designerbaby

De meningen over deze proeven zijn nogal verdeeld. De artsen die mitochondriale dotatie hebben ontwikkeld noemen het medische geschiedenis, maar tegenstanders vinden de methode ethische grenzen overschrijdt. Zij vinden dat je niet zo ver moet gaan voor een 'designbaby'.