Spanning rond eerste Israëlische Maansonde

Spanning rond eerste Israëlische Maansonde

Als alles goed gaat wordt Israël vandaag na de VS, de vroegere Sovjet-Unie en China het vierde land dat op de maan kan landen. Israël lanceerde op 22 februari met een Falcon-9 draagraket van de Amerikaanse raketbouwer van op Cape Canaveral in Florida zijn eerste Maanverkenner, de Beresheet.

Die vloog in steeds wijdere kringen rondom onze planeet om uiteindelijk op 4 april in een baan rond onze natuurlijke satelliet te komen. De sonde moet vandaag om 21.25 uur Belgische tijd neerstrijken in de Mare Serinitatis, een uitgestrekte lavavlakte aan “onze” kant van de maan, aldus de gezaghebbende website space.com

Als de landing van de 585 kilo wegende Beresheet lukt, zal voor het eerst ook een private sonde op het hemellichaam terechtkomen. De voor de bouw benodigde 100 miljoen euro kwam bovenal van private investeerders, in het bijzonder SpaceIL.

De landing zelf is de belangrijkste doelstelling van de Beresheet, al voert de onbemande verkenner ook een instrument mee om het magnetisch veld te meten en een Amerikaans experiment om lasers voor ruimtenavigatie te gebruiken. Na enkele dagen op het oppervlak van de maan zal de sonde de geest geven.

bron: Belga