Leger kondigt "belangrijke aankondiging" aan - machtswissel op komst?

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na wekenlang protest tegen dictator Omar al-Bashir heeft het Soedanese leger vandaag een "belangrijke aankondiging" aangekondigd. Dat hebben staatsmedia bericht. Meer details zijn voorlopig niet bekend, maar alleen de aankondiging schept verwachtingen dat het leger zal ingaan op de verzuchtingen van het volk en dat na 30 jaar heerschappij van Bashir er mogelijk een machtswissel op komst is in Soedan. Voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem wordt vandaag voor de zesde dag op rij actie gevoerd voor het aftreden van Bashir. De organisatoren van het antiregeringsprotest hebben de inwoners van de hoofdstad opgeroepen massaal af te zakken naar het hoofdkwartier en deel te nemen aan de sit-in. Journalisten van het Duitse persbureau DPA spreken over al vierende mensen die roepen dat ze "eindelijk van het regime van Bashir verlost zijn". Volgens ooggetuigen zijn enkele bruggen richting het centrum van Khartoem gesloten.

De protesten in Soedan gingen midden december van start, nadat de regering besliste om de broodprijs te verdrievoudigen. De acties bleven aanhouden, maar leken de laatste weken wat weg te deemsteren. Sinds vorige zaterdag, en de start van een sit-in voor het legerhoofdkwartier, hebben de protesten een nieuw elan gekregen.

Bashir riep in februari de noodtoestand uit, ontbond de regering en liet ook weten dat hij zou aftreden als leider van zijn partij, de National Congress Party (NCP), maar dat heeft de situatie niet kunnen ontmijnen.

Veiligheidstroepen probeerden de voorbije dagen verschillende keren de betogers uit elkaar te drijven. Daarbij werd onder meer met scherp geschoten en traangas afgevuurd. Daarbij zouden zeker 21 mensen om het leven gekomen zijn. Sommige militairen zouden de kant van de demonstranten gekozen hebben en in schietpartijen met de oproerpolitie betrokken zijn geraakt.

De 75-jarige Bashir kwam in 1989 aan de macht na een staatsgreep. Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof voor zijn rol bij oorlogsmisdaden in de Soedanese regio Darfoer.

Bron: Belga