"Julian Assange zal uitlevering aan VS juridisch aanvechten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"WikiLeaksoprichter Julian Assange is van plan om zijn uitlevering aan de VS te bestrijden". Dat heeft zijn advocate Jennifer Robinson gezegd na zijn ophefmakende arrestatie donderdag door de Britse politie. Die arrestatie maakte een einde aan zeven jaar asiel in de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange, wiens relatie met zijn gastheer steeds moeilijker kwam te liggen, werd donderdag de ambassade uitgedragen, nadat de regering in Quito zijn asielrecht had ingetrokken en de Britse politie toelating gaf om de ambassade binnen te gaan.

De Britse politie zei dat ze Assange arresteerde, omdat hij geweigerd had zich over te geven aan de politie, nadat er een arrestatiebevel tegen hem was afgeleverd door een Britse rechtbank. De Britse politie voegde er later aan toe dat ze de 47-jarige klokkenluider hadden opgepakt "in naam van de Amerikaanse autoriteiten."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dat het Assange's arrestatie had gevraagd omwille van samenzwering met de vroegere Amerikaanse militaire analist van geheime informatie Bradley Manning die een schat aan Amerikaans geheim materiaal had gelekt in 2010.

Manning kreeg zeven jaar cel voor her lekken van de geheime documenten aan WikiLeaks om zo de aandacht te vestigen op de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Manning kwam in 2017 vrij, nadat voormalig president Barack Obama de oorspronkelijke straf herriep, maar werd vorige maand weer in hechtenis genomen, omdat Manning (die intussen een vrouwelijke identiteit heeft aangenomen en nu de voornaam Chelsea gebruikt) weigerde te getuigen in een zaak rond WikiLeaks.

"Het Verenigd Koninkrijk moet zich verweren! Het Verenigd Koninkrijk moet zich verzetten tegen deze poging van Trump om mij te arresteren", riep Assange, toen de politie hem in een politiecombi stopte.

Een Londense rechter vond Assange donderdag schuldig aan verzet tegen een Brits bevelschrift tot arrestatie uit 2010 dat te maken had met de beschuldiging van seksuele aanranding in Zweden. Een klacht die later werd ingetrokken.

Bron: Belga