Julian Assange in VS aangeklaagd voor samenspannen bij computerinbraak

Julian Assange in VS aangeklaagd voor samenspannen bij computerinbraak
Julian Assange in VS aangeklaagd voor samenspannen bij computerinbraak

De vandaag in Londen opgepakte WikiLeaks-oprichter Julian Assange is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor computerinbraak. Hij zou daarvoor hebben samengespannen met klokkenluidster Chelsea Manning. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag. Voor die aanklacht geldt een maximumstraf van vijf jaar, aldus het ministerie. Assange zou Manning bijgestaan hebben bij het hacken van een computer van de overheid in maart 2010. Hij hielp hem bij het kraken van het paswoord, waardoor Manning en WikiLeaks toegang kregen tot honderdduizenden geheime documenten over onder meer operaties in Irak en Afghanistan.

De twee waren in die periode ook betrokken bij “realtime discussie over de overdracht van geheime dossiers van Manning naar Assange”, meldt het ministerie nog. “De gesprekken tonen ook aan dat Assange op actieve wijze Manning aanmoedigde om meer informatie te verstrekken.”

Manning is een gewezen inlichtingenanalist van het leger tijdens de oorlog in Irak. Ze lekte duizenden geheime militaire en diplomatieke documenten in 2010 via Wikileaks. Ze werd daarvoor veroordeeld en bracht 7 jaar door in een militaire gevangenis. VS-president Barack Obama verlichtte haar straf van 35 jaar cel in 2017.

Bron: Belga