Frankrijk verzet zich tegen handelsgesprekken tussen EU en VS

Frankrijk verzet zich tegen handelsgesprekken tussen EU en VS
Frankrijk verzet zich tegen handelsgesprekken tussen EU en VS

Frankrijk stemt maandag in Brussel tegen het opstarten van handelsgesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat heeft het Elysée vandaag gemeld, nadat de EU-lidstaten donderdag het principe goedkeurden dat EU-handelscommissaris Cecilia Malmström met Washington zal onderhandelen over een deal. “Frankrijk wordt mogelijk het enige land dat tegenstemt”, aldus het Elysée, dat eraan herinnert dat president Emmanuel Macron weigert een commercieel akkoord te sluiten met een land dat het klimaatakkoord van Parijs niet heeft ondertekend.

Frankrijk moet vanavond zijn standpunt meedelen aan de Europese Raad. Maandag is een gekwalificeerde meerderheid nodig om de start van de onderhandelingen goed te keuren. “De kans is dus groot dat het mandaat wordt goedgekeurd”, aldus het Franse presidentschap nog. “Maar voor Frankrijk is het onbegrijpelijk om onderhandelingen te starten omdat niet wordt voldaan aan de eisen rond het milieu. Een van de grote Europese engagementen van de president is om het klimaat centraal te stellen.”

Frankrijk heeft wel een reeks vorderingen gemaakt tijdens de voorbereidende gesprekken, zoals het uitsluiten van de landbouw uit de onderhandelingen en de annulering van het mandaat van het TIPP. “Maar zelfs met deze verbeteringen, kunnen we in deze context niet starten met handelsgesprekken met de Amerikanen”, klinkt het.

Bovendien meent Frankrijk dat de Amerikaanse president Donald Trump druk blijft zetten op de handel door de heffingen op staal en aluminium niet te willen herzien, en door te dreigen met taksen op auto’s. “Hoe kunnen we in zo’n context nu onderhandelen?”, aldus het Elysée.

Bron: Belga