Brexit - "Er is vandaag geen enkele zekerheid"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is er nog altijd "geen enkele zekerheid" dat de Britten zich op een ordelijke manier uit de Europese Unie zullen terugtrekken. Dat zei hij woensdagnacht na afloop van de brexit-top, waarin de Europese leiders de Britse premier Theresa May een nieuw uitstel van de brexit tot 31 oktober hebben verleend. "Maar wat ons heeft overtuigd, is dat ze eindelijk discussies met Labour is aangegaan." De Europese leiders gaan akkoord met een nieuw uitstel van de brexit, een flexibel uitstel tot 31 oktober dit keer. Dat beslisten ze woensdagnacht na een lange, naar verluidt intense, Europese top.

Veel van die intensiteit zou aan de Franse president Emmanuel Macron te wijten zijn geweest. Volgens Europese diplomaten bleef hij vasthouden aan een veel korter uitstel van de brexit, terwijl nagenoeg alle collega's zich wel in een langer uitstel konden vinden.

"Er waren verschillende gevoeligheden, dat is normaal", verklaarde Macron na afloop. "En dus kregen we een lange discussie. Maar we zijn geëindigd met een compromis. We hebben de eenheid van de 27 bewaard, wat voor ons belangrijk is."

Macron verdedigde het compromis ook. "Door voor 31 oktober te kiezen verzekeren we dat wanneer de volgende Europese Commissie in werking treedt (op 1 november, red.), we het onderwerp afgehandeld zullen hebben."

Maar dat betekent niet dat er zeker geen harde brexit zonder akkoord komt, waarschuwde de Franse president. "Het is nu aan Groot-Brittannië om eerlijk te zijn met zichzelf en met het volk. Er is vandaag geen enkele zekerheid. Maar wat ons heeft overtuigd, is dat ze (premier May, red.) voor het eerst in 2,5 jaar heeft gezegd dat ze gesprekken met Labour heeft aangeknoopt die mogelijk een meerderheid in het parlement teweeg zou kunnen brengen", zei Macron. "Of dat effectief tot resultaten zal leiden, is niet aan mij om te voorspellen."

bron: Belga