Brexit – Britten krijgen flexibel brexit-uitstel tot 31 oktober

Het Verenigd Koninkrijk krijgt van de Europese Unie tot 31 oktober de tijd om de brexit te realiseren en de deur van de EU achter zich dicht te trekken. Premier Theresa May heeft dat aanbod van de 27 Europese leiders aanvaard. De beslissing werd genomen op de Europese top in Brussel, die helemaal aan de brexit gewijd was. Het was voorzitter Donald Tusk die het nieuws woensdagnacht kort voor 2 uur bevestigde, nadat eerder al was uitgelekt dat de EU27 May een uitstel tot eind oktober had aangeboden. De staatshoofden en regeringsleiders waren dat overeengekomen na urenlange onderhandelingen, waarbij met name de Franse president Emmanuel Macron het hard had gespeeld. Het nieuwe uitstel van de brexit betekent dat een ‘no deal’ morgen/vrijdag 12 april definitief van de baan is.
Behalve dat de brexit tot (ten laatste) 31 oktober uitgesteld wordt, werd op de Europese top ook beslist om in juni de voortgang van het hele dossier aan een tussentijdse analyse te onderwerpen.
Volgens de Maltese eerste minister Joseph Muscat, die als eerste over de beslissing een tweet de wereld instuurde, geeft een uitstel van zes maanden de Britten “de tijd om eindelijk hun keuze te maken”. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen spreekt van “een bijkomende kans voor het VK”.

bron: Belga