Belgen in het buitenland - Arsenal nekt Napoli, ook Benfica, Chelsea en Valencia winnen

Leestijd 3 min.

Arsenal heeft donderdagavond in Londen de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Europa League tegen Napoli gewonnen met 2-0. De ploeg van Rode Duivel Dries Mertens moet volgende week vol aan de bak in de terugmatch. Valencia deed een prima zaak door met 1-3 te gaan winnen in Villareal. Benfica hield de zege thuis tegen Frankfurt (4-2). Chelsea zette Sparta Praag op spaarmodus opzij met 0-1. Napoli trad in Londen met een aanvallende ploeg aan. Milik zat op de bank, maar met Insigne, Mertens en Callejon bleef de weelde voorin groot. Bij Arsenal de verwachte namen, met ook de rentree van aanvoerder Koscielny in de verdediging. De Gunners schoten pijlsnel uit de startblokken. Oude bekende Koulibaly, die zijn strepen verdiende bij Genk, voorkwam met twee blocks een vroege achterstand voor de Italianen. Het bleek slechts uitstel van executie. Arsenal strafte dom balverlies genadeloos af. Een prachtige combinatie stopte bij Aaron Ramsey (13.), die feilloos in het hoekje besloot: 1-0. Tien minuten later verdubbelde de thuisploeg de score en opnieuw lag dom balverlies aan de oorsprong. Het schot van Lucas Torreira (25.) belandde na een enorme afwijking op het been van Koulibaly tegen de touwen. Napoli was nergens in de eerste helft, maar kreeg op slag van rust de uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Insigne schoot die huizenhoog over. Na de thee herstelden de bezoekers het evenwicht. Insigne scoorde zelfs, maar stond meters buitenspel en werd afgevlagd. Aan de overzijde voorkwam Meret een complete afgang. Met een ultieme reflex hield de doelman Ramsey en Maitland-Niles van de 3-0. Beide ploegen hadden nadien nog kunnen scoren, maar zowel Zielinski als Ramsey besloten ongecontroleerd over.

Chelsea stond voor een verplaatsing naar het verrassende Slavia Praag, dat Sevilla en KRC Genk uit de Europa League kegelde. Zonder Eden Hazard aan de aftrap ontbrak het vuur bij de Londenaars. De enige mogelijkheid die naam waard in de eerste helft komt op naam van Willian, wiens schot op de deklat strandde. Ook de tweede helft leek een maat voor niets, tot Hazard op het uur voor de leeuwen werd gegooid. Nadien brak Jorginho de ban, al werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel. Op het einde van de match bezorgde Marco Alonso (86.) de Blues de zuinige 0-1 zege.

Frankfurt ging met 4-2 de boot in op bezoek bij Benfica. De Duitsers moesten na 20 minuten voort met tien, nadat N'Dicka aan de noodrem had getrokken. Joao Felix (21.) knalde de daaropvolgende strafschop binnen. Luka Jovic (40.) bracht de bezoekers langszij, maar nadien zetten Felix (43. en 54.) en Ruben Dias (50.) de Portugese schaapjes op het droge. Invaller Gonçalo Pacienca (72.) kopte de 4-2 nog binnen en maakte de terugmatch in Frankfurt daardoor niet helemaal overbodig.

Valencia trok in het Spaanse onderonsje op bezoek bij Villarreal met 1-3 aan het langste eind. Parejo zag zijn strafschop gekeerde door de goalie, maar Goncalo Guedes (6.) werkte in de rebound de 0-1 wel binnen. Santi Cazorla (36.) scoorde ook vanaf de penaltystip: 1-1. De match leek op een draw af te stevenen, maar Daniel Wass (90.+1) en Guedes (90.+3) trokken Valencia in blessuretijd over de streep.