Zes meest getroffen EU-landen zetten nog meer in op samenwerking

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vijf EU-leiders die premier Charles Michel vandaag heeft uitgenodigd op een coördinatievergadering over de brexit, gaan nog intensiever samenwerken rond de uitwisseling van informatie. Dat zegt een woordvoerder van de premier na afloop van de vergadering. Premier Charles Michel nodigde zijn Europese collega's uit Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Ierland vanmiddag uit voor een 'coördinatievergadering' over de gevolgen van de brexit, vlak voor de extra Europese top van deze avond. Het gaat om zes van de Europese lidstaten die het zwaarst door de brexit getroffen kunnen worden, onder meer omdat ze rond de Noordzee liggen.

De premiers en de Franse president hadden het tijdens de vergadering onder meer over de douanediensten, geneesmiddelen, grenscontroles en de landbouw- en voedingssector. Ze zijn overeengekomen om nog meer in te zetten op informatie-uitwisseling, zegt een woordvoerder van de premier achteraf. "Deze landen worden nu eenmaal met dezelfde problemen geconfronteerd."

De Europese leiders buigen zich vanavond over een nieuw mogelijk uitstel van de brexit. De Britse premier Theresa May vraagt een korte verlenging van de artikel 50-procedure tot 30 juni, maar de Europese leiders neigen meer naar een langer, maar dan wel flexibel uitstel. Dat zou de Britten toelaten uit de EU te stappen van zodra het echtscheidingsakkoord door het parlement is goedgekeurd.

bron: Belga