Voor het eerst is foto van een zwart gat in de kosmos gemaakt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst is een foto van een zwart gat in de kosmos gemaakt, zo heeft het Event Horizon Project (EHP) vandaag in Brussel bekendgemaakt. Zwarte gaten, waarvan het bestaan door Albert Einstein is voorspeld, zijn objecten van extremen. Het zijn overblijfselen van ontplofte sterren. Als de kern van die ster meer dan ongeveer 5 keer zo zwaar is als de Zon implodeert de kern van de ster uiteindelijk tot een zwart gat.

De massa van een zwart gat is zo sterk samengeperst dat er niets aan zijn enorme hoge aantrekkingskracht ontsnapt, ook licht niet, in welke golflengte dan ook. Vandaar de naam "zwart gat" want het is optisch niet zichtbaar. Het ding slokt verder alle materie in de omgeving op waardoor de massa en dus ook gravitatie nog stijgt.

Zwarte gaten bevinden zich wellicht in bijna alle sterrenstelsels. Sommige hebben zich onrechstreeks wel al verraden, precies door wat gebeurt terwijl zij omgevende materie oppeuzelen.

Om een eerste foto te kunnen maken is het internationale Event Horizon Telescope opgezet, met inzet van een netwerk van acht radiotelescopen op vier continenten, om aldus gecombineerd een supertelescoop te scheppen waarvan de diameter zo groot is als die van onze planeet. De eerste studieobjecten van het EHT waren het zwart gat Sagittarius A* in het centrum van onze Melkweg op 26.000 lichtjaar van ons, en een nog veel groter exemplaar in het centrum van sterrenstelsel Messier 87 op 50 miljoen lichtjaar van ons.

De eerste foto is van dat tweede zwart gat.

bron: Belga