Venezuela en Saoedi-Arabië kelderen olieproductie van OPEC

door
Belga
Leestijd 2 min.

De olieproductie van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) is in maart spectaculair gedaald. Het kartel produceerde 534.000 vaten per dag minder, waardoor de totale productie net boven 30 miljoen vaten per dag lag. Vooral in Venezuela en Saoedi-Arabië werd een forse daling gemeten, meldt het oliekartel in het maandelijks verslag. Volgens het rapport van de OPEC wordt de vrijwillige beperking van de olieproductie van het kartel vergroot door de huidige crisis in Venezuela, wat het komende kwartaal zal zorgen voor een vernauwing van de globale markt van ruwe olie.

Venezuela pompte in maart 732.000 vaten per dag op, dat zijn er 289.000 minder dan de voorbije maanden en een dieptepunt sinds de stakingen in de sector begin 2003. Sinds 7 maart zijn er sporadisch stroomstoringen in het land die soms meerdere dagen aanhouden, en die de oliesector en de algemene economie treffen.

De pannes gebeuren te midden van een gespannen politieke situatie tussen het regime van president Maduro en oppositielid Juan Guaido die zichzelf in januari 2019 uitriep als interim-president. Venezuela beschikt over de grootste ruwe-oliebronnen ter wereld.

Ook Saoedi-Arabië produceerde volgens het rapport aanzienlijk minder en toont zich hiermee vastberaden om de huidige oliekoers te ondersteunen. De OPEC-landen werken samen om de olieproductie vrijwillig te beperken tot juni. Dat heeft als gevolg dat de OPEC nu ruim 750.000 vaten per dag te kort komt en in het tweede kwartaal van dit jaar de olievoorraden zullen dalen.

De prijs van ruwe olie wordt hier sterk door beïnvloed, de stijging tijdens het eerste kwartaal is in geen 14 jaar gezien. Een vat Brent-olie, waarop de olieprijzen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten zich baseren, doorbrak onlangs de grens van 70 dollar of omgerekend 62 euro.

Bron: Belga