Slachtoffers seksueel geweld kunnen voortaan via chat contact opnemen met zorgcentra

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voortaan kunnen slachtoffers van seksueel geweld ook via een chatfunctie contact opnemen met de zorgcentra na seksueel geweld. Dat meldt vicepremier en minister van gelijke kansen Kris Peeters. "Voor slachtoffers van seksueel geweld is het soms een grote stap om hulp te zoeken. Ze kampen met schuld- of schaamtegevoelens, of hebben moeite om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Daarom is het belangrijk dat we de drempel naar hulpverlening zo laag mogelijk maken. Vanaf vandaag kunnen slachtoffers van seksueel geweld daarom ook via een online chatfunctie contact opnemen met de hulpverleners van de zorgcentra na seksueel geweld", kondigt Peeters vandaag aan. Via de chatgesprekken worden slachtoffers gehoord en worden ze begeleid naar de nodige hulp. Dat chatten gebeurt in alle anonimiteit.

Sinds 2017 beschikken Gent, Brussel en Luik over een zorgcentrum na seksueel geweld. Het gaat om centra die verbonden zijn aan ziekenhuizen en alle diensten aanbieden voor slachtoffers van seksueel geweld. Slachtoffers kunnen er terecht voor medisch en forensisch onderzoek, traumaverwerking, advies, en bijstand van politie en parket. Naast medisch personeel werken de centra samen met zedeninspecteurs van de politiediensten, de referentiemagistraat seksueel geweld van het parket en met een door het parket aangesteld DNA-lab.

Slachtoffers konden zich tot nu rechtstreeks of telefonisch melden bij de centra of door andere diensten worden doorverwezen. Om de drempel naar de zorgcentra nog verder te verlagen, kan wie recent slachtoffer is geweest van seksueel geweld, voortaan ook via chat contact opnemen met een hulpverlener op de website https://www.seksueelgeweld.be/. Voor sommige slachtoffers is het makkelijker om neer te schrijven wat ze meegemaakt hebben, dan er mondeling over te praten. Via de chatfunctie, die bemand wordt door psychologen, worden de slachtoffers begeleid naar verdere hulp. Dat kan bij de zorgcentra zijn of bij andere organisaties. Het chatten gebeurt in alle anonimiteit.

De centra liepen als proefproject met een tijdelijk budget tot eind 2019. Begin maart kondigde minister Peeters aan dat hij permanente middelen voor de centra had gevonden en hun aantal zal verdubbelen. Zo komen er ook centra in Charleroi, Antwerpen en Leuven.

Tussen oktober 2017 en maart 2019, vonden 1.281 slachtoffers hun weg naar de zorgcentra na seksueel geweld. Dat is veel meer dan verwacht.

bron: Belga