May houdt vast aan brexit voor 22 mei

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May is nog altijd vast van plan de Europese Unie te verlaten voor 22 mei, zodat de Britten geen Europese verkiezingen moeten organiseren. Dat zei ze vandaag bij haar aankomst op de extra Europese brexit-top in Brussel. De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich vanavond over een nieuw uitstel van de brexit. De Britse premier Theresa May krijgt haar akkoord maar niet door het parlement, en vraagt daarom een uitstel tot 30 juni. Intussen zoekt ze samen met de oppositie naar een uitweg, en brengt de regering alles in stelling om Europese verkiezingen te organiseren op 23 mei.

Maar dat laatste wil May toch liever vermijden, liet ze vandaag voor aanvang van de top verstaan. "Ik ben hier om met mijn collega-leiders te spreken over mijn vraag naar een kort uitstel van de artikel 50-procedure", zei ze. "Ik vraag uitstel tot 30 juni, want dat geeft ons de tijd om een deal door het parlement te krijgen. Maar wat belangrijk is, is dat we de EU kunnen verlaten op het moment dat we het brexit-akkoord goedkeuren. Dat zou ons toelaten de EU te verlaten op 22 mei", klonk het. "Ik wil de EU verlaten op een ordelijke manier, zo snel mogelijk."

De 27 andere EU-leiders neigen meer naar een lang uitstel, tot zelfs een jaar. Dat uitstel zou dan wel flexibel zijn: eens het echtscheidingsakkoord in het Verenigd Koninkrijk en in de EU is goedgekeurd, kunnen de Britten dan uit de EU stappen.

bron: Belga