Brexit uitstellen kan, maar "gijzeling" door Britten is te vermijden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor premier Charles Michel is een nieuw uitstel van de brexit-datum "mogelijk", maar "enkel als er zekerheid is dat de goede werking van de EU tijdens dat uitstel gewaarborgd blijft". Dat zei hij vanmiddag voor aanvang van een coördinatievergadering met de EU-lidstaten die het zwaarst getroffen zouden zijn door de brexit. "We moeten vermijden dat we gegijzeld worden door een verlenging die het normale functioneren van de EU in het gedrang brengt." Premier Michel organiseert vandaag vlak voor de extra Europese top over de brexit een coördinatievergadering met de EU-landen die het zwaarst door de brexit getroffen zouden worden. De Nederlandse, Franse, Deense en Zweedse leiders komen er samen met Michel overleggen over de gevolgen van de Britse sortie.

"De bedoeling van de vergadering is om tot een sterke coördinatie te komen", verklaarde Michel voor aanvang van de bijeenkomst in het Brusselse Egmontpaleis. "We weten dat de brexit veel moeilijkheden en potentiële problemen met zich meebrengt. In België is de voorbije maanden hard gewerkt en zijn er veel initiatieven genomen, maar we weten dat goede coördinatie met de andere buurlanden van het Verenigd Koninkrijk erg belangrijk is. Het is cruciaal dat elk land hetzelfde niveau van voorbereiding heeft."

Later op de dag worden Michel en co. in de Europese wijk verwacht, waar een extra Europese top over de brexit wordt belegd. De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten er zich buigen over de vraag van de Britse premier Theresa May om de brexit uit te stellen tot 30 juni. Het ziet ernaar uit dat de EU 27 de voorkeur geeft aan een langer uitstel, tot zelfs een jaar.

"Het uitstel van de brexit is nog niet zeker", zei Michel daarover. "In mijn ogen is het mogelijk, maar enkel als de Britten meer duidelijkheid geven over wat ze met dat uitstel zullen doen en vooral dat de goede, correcte en permanente werking van de Europese Unie gewaarborgd blijft."

De premier zet zich daarmee op de lijn van heel wat andere Europese leiders, die vrezen dat de Britten het lange uitstel wel eens zouden kunnen gebruiken om de Europese instellingen van binnenin te blokkeren, zoals opper-brexiteer Jacob Rees-Mogg eerder al openlijk voorstelde.

"We staan voor heel wat uitdagingen: economie, klimaatverandering, veiligheid, Europese waarden", aldus Michel. "Voor de Europese bedrijven en burgers moeten we aan die uitdagingen kunnen werken zonder dat we gegijzeld worden door een verlenging (van de brexit, red.) die het normale functioneren van de EU in het gedrang brengt."

bron: Belga