Verrassend: een 'sugar rush' bestaat niet

Van veel snoepen kan je geen 'sugar rush' krijgen, simpelweg omdat het niet bestaat. Dat is de conclusie van een onderzoek van Duitse en Britse wetenschappers. Sterker nog, de resultaten tonen zelfs aan dat je energiepeil daalt als je veel suiker inneemt.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Iedereen kent het fenomeen wel vanop verjaardagsfeestjes van kleine kindjes. De kadeetjes hebben zich tegoed gedaan aan snoep en frisdrank en rennen daarna urenlang als gekken rond in de tuin. Een 'sugar rush' heet dat dan, ofwel meer energie hebben door een overmaat aan suiker. Maar volgens onderzoekers van de Humboldt-universiteit in Berlijn en de Lancester University en Warwick University uit Groot-Brittanië veroorzaakt suiker helemaal geen hyperactief gedrag. We zouden er zelfs binnen het uur vermoeid door raken.

"Suiker is geen snel opkikkertje"

De wetenschappers onderzochten het effect van suiker op ons gemoed en namen daarvoor de resultaten van 31 voorgaande onderzoeken onder de loep. De studie, die gepubliceerd werd in Neuroscience & Biobehavioral Reviews, vond geen enkel bewijs van een verandering van gemoed gevolgd op de inname van suiker. "In tegendeel, in het eerste uur na de inname vertoonden de proefpersonen een verminderde alertheid en meer vermoeidheid", klinkt het in de conclusie.

"Onze bevindingen stellen duidelijk dat gesuikerde dranken en snacks geen snelle aanvulling van energie zijn", vult dokter Sandra Sünram-Lea aan. "We hopen dat dit mee de mythe rond de 'sugar rush' ontkracht en gezondheidsinstellingen aanzet om de consumptie van suiker af te raden. De opkomst van diabetes en obesitas de laatste jaren toont de nood voor dieetrichtlijnen die gebaseerd zijn op bewijzen."

Wat als je het combineert?

De onderzoekers hopen ook dat hun studie nog een vervolg kent. Zo zijn ze benieuwd wat het effect van suiker is op mensen met een medische aandoening. In de geanalyseerde onderzoeken waren alle proefpersonen kerngezond. Ook willen ze dieper graven naar de vraag of suiker een andere impact heeft als het samen met andere voedingstoffen verteerd wordt.