Verkiezingen Israël - Zowel Netanyahu als Gantz claimen overwinning

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de bekendmaking van de exitpolls hebben zowel de conservatieve regeringsleider Benjamin Netanyahu als zijn uitdager, ex-generaal Benny Gantz, de overwinning van de parlementsverkiezingen geclaimd. De Likoedpartij van Netanyahu komt volgens exitpolls op televisiezenders voorlopig uit op 33 tot 36 zetels en de nieuwe centrumpartij Blauw-Wit van Gantz op 36 tot 37. Gantz en zijn rechterhand Yair Lapid riepen de overwinning uit in een statement: "We hebben gewonnen! Het Israëlische volk heeft zijn zeg kunnen doen! Dank aan de duizenden activisten en de meer dan een miljoen stemmers. Bij deze verkiezingen is er een duidelijke winnaar en een duidelijke verliezer."

"Netanyahu beloofde 40 zetels en verloor. De president kan nu het hele plaatje bekijken en zou nu de winnaar moeten aanduiden om de nieuwe regering te vormen. Er is geen andere optie", klinkt het nog.

Ondertussen verklaarde Netanyahu dat het rechtse blok, dat geleid wordt door de Likoedpartij, de duidelijke winnaar is. "Ik dank de inwoners van Israël voor hun vertrouwen. Ik begin vanavond een rechtse regering te vormen met onze natuurlijke partners."

bron: Belga