Theo Francken doet in Verviers geannuleerde lezing over in thuisgemeente

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft dinsdagavond in Pellenberg (Lubbeek) de lezing gegeven die hij enkele weken geleden in Verviers wilde houden. Hij sprak een 80-tal sympathisanten uit Wallonië toe over de migratiekwestie. Het overgrote deel van de aanwezigen was ook ingeschreven voor de lezing die Francken op 19 februari in Verviers zou houden, maar die kon niet doorgaan vanwege protesten tegen Francken en zijn standpunten. Dinsdag in Pellenberg verliep alles rustig. De lezing in Lubbeek werd net zoals in Verviers georganiseerd door Valeria Appeltants. Naar eigen zeggen nam ze het initiatief na het lezen van Franckens boek, "Continent zonder grens". "Ik sta achter de standpunten die Francken in dit boek verkondigt om de migratiecrisis aan te pakken", zei Appeltants. "Ik heb het initiatief voor deze lezingen genomen om het Waalse publiek in contact te brengen met deze standpunten. Hoewel het boek in het Frans vertaald is, vind je het nergens in de winkels."

Onder de aanwezigen bevonden zich drie mandatarissen van de Parti Populaire: één gemeenteraadslid uit Verviers en twee uit het naburige Dison.

Toen Francken omstreeks 20 uur arriveerde, trakteerde het publiek hem op een staande ovatie.

Heel de site van het Kastanjehof in Pellenberg, waar de lezing doorging, was hermetisch afgesloten en beveiligd door verschillende agenten. Enkel wie zich vooraf ingeschreven had, werd binnengelaten.

Volgens Francken was de lijst van ingeschrevenen vooraf gecontroleerd door het OCAD. Volgens Appeltants hadden leden van antifascistische groeperingen geprobeerd de lezing te boycotten door op sociale media te verkondigen dat de datum veranderd was. "De busmaatschappijen die we contacteerden om geïnteresseerden te vervoeren haakten af, omdat ze incidenten vreesden op de plaats waar ze mensen moesten ophalen." Er daagden evenwel geen betogers op.

bron: Belga