Klimaatwetenschappers gaan op zoek naar oudste ijs op Antarctica

door
Belga
Leestijd 1 min.

Met een boring van 2,7 kilometer aan de Zuidpool willen klimaatwetenschappers aan gegevens geraken over het klimaat van 1,5 miljoen jaren geleden. Het gaat om de oudste ijskern die informatie bevat die relevant kan zijn voor de klimaatveranderingen op Aarde. Dat is gezegd op het congres van de Europese Unie van Aardwetenschappers (European Geosciences Union of EGU) in het Oostenrijkse Wenen. Het gaat om een EU-project waar wetenschappers uit tien Europese lidstaten aan deelnemen De wetenschapslui hebben voor het onderzoek een plek uitgezocht die doorgaat voor de "koudste, droogste en meest levenloze op Aarde". In de omgeving van "Little Dome C" is de gemiddelde jaartemperatuur min 54,5 graden Celsius.

Normaal moeten eind 2021 de eerste boringen naar de ijskern plaatsvinden. In 2024 moeten ze normaal 2,7 km diep zitten. In het ijs zitten zeer kleine luchtblaasjes die informatie kunnen verschaffen over de samenstelling van de atmosfeer. De wetenschappers hopen zo erachter te komen waarom er een wisseling bestaat tussen koude- en warmteperiodes in de loop der tijden.

"Meer dan 1,2 miljoen jaren geleden duurde zo een cyclus circa 40.000 jaren", zegt Olaf Eisen. Later kwam er een ritme waarbij de koudeperiode zich om de 100.000 jaren voordeed. Het tot nu toe oudste ijs, dat 15 jaar geleden 40 kilometer verderop werd gevonden, is 800.000 jaren oud."

Bron: Belga