EU27 bereid tot nieuw uitstel brexit, "maar onder zeer strikte voorwaarden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie is bereid om de Britse premier Theresa May een nieuw uitstel voor de brexit toe te kennen, "maar dan wel onder zeer strikte voorwaarden". Dat heeft de Duitse minister voor Europese Zaken Michael Roth vandaag gezegd, kort voor bondskanselier Angela Merkel May ontvangt in Berlijn. Morgenavond buigen de Europese leiders zich tijdens een speciale brexit-top over het nieuwe uitstel waar May om vraagt, maar de Franse collega van Roth, Amélie de Montchalin, waarschuwt dat zo'n uitstel "niet verworven en niet automatisch" is. Omdat ze haar brexit-akkoord maar niet door het Britse parlement goedgekeurd krijgt, gooide May het vorige week over een andere boeg. Ze heeft gesprekken aangeknoopt met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) in de hoop een alternatieve aanpak uit te werken. Tegelijk vraagt ze de EU om de brexit uit te stellen tot 30 juni, een verzoek waar de staatshoofden en regeringsleiders zich woensdag in Brussel over buigen. Als alle lidstaten het over een zaak eens zijn, dan wel dat een 'no deal'-brexit op 12 april moet worden vermeden.

Om de extra Europese top voor te bereiden, reist May vandaag/dinsdag naar Berlijn en Parijs, waar ze Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ervan zal proberen te overtuigen dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie geen stokken in de wielen zal steken zolang het tot de club blijft behoren en dat haar gesprekken met Labour wel degelijk kans op slagen hebben. Terwijl Merkel al verklaard heeft dat ze tot de laatste snik zal vechten om een brexit zonder akkoord te vermijden en Macron zich - althans in het openbaar - harder opstelt tegenover de Britten, worden de Franse en de Duitse aanpak strikt gecoördineerd, weet Bloomberg.

Op hun vergadering in Luxemburg gaven de ministers van Europese Zaken van de EU dinsdagochtend de boodschap mee dat de Unie open staat voor een nieuw brexit-uitstel, maar enkel onder strikte voorwaarden. "Het is van het grootste belang dat deze vraag vergezeld wordt door een geloofwaardig politiek plan van aanpak dat uitlegt wat er tijdens dit uitstel zal gebeuren", verklaarde de Franse minister de Montchalin. Het is nog steeds niet duidelijk wat May haar Europese collega's zal aanbieden.

bron: Belga