Eerste eieren van in Brussel broedende slechtvalken komen uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De eerste slechtvalkjes van de slechtvalkenparen die in Brussel hun eieren uitbroeden, zijn geboren. Ze zijn live te zien via het observatienetwerk "Valken voor iedereen". De jongen lieten zich vanochtend in het nest in de klokkentoren van de Sint-Jobskerk van Ukkel een eerste keer zien. Vanochtend werd al snel duidelijk dat er een eerste valkje is uitgebroed, want de vrouwelijke valk had een eierschaal naast zich liggen in het nest. Om 7.45 uur toonde het donzig wit valkje met roze pootjes zich een eerste keer. Het jong weegt nu slechts een dertig gram en de oogjes zijn nog gesloten. Op de beelden van de livestream via www.valkenvooriedereen.be werd al snel duidelijk dat ook een tweede ei aan het openbreken was. Omstreeks 11.15 uur kwam het tweede geboren valkje tevoorschijn.

De livestream richt zich dit jaar op twee nesten: die in de klokkentoren van de Sint-Jobskerk van Ukkel en die op de top van de toren van het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe. In de beide nesten liggen er vier eieren en in Sint-Pieters-Woluwe lijkt ook het vrouwtje al erg nerveus te worden, want ze draait de hele tijd op haar eieren.

Dit jaar is er geen livestream bij het "historische" paar slechtvalken van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, want het vrouwtje werd recent gekwetst teruggevonden en herstelt nu in een vogelopvang. Aan de Brusselse kathedraal wordt tussen 6 april en 25 mei elke woensdag en zaterdag een observatiepost ingericht.

bron: Belga