Dertig extra mensen aangeklaagd voor referendum over Catalonië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nog dertig bijkomende politici en medewerkers van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging worden in Spanje aangeklaagd voor het onafhankelijkheidsreferendum van het najaar van 2017. Dat besliste de onderzoeksrechter in Barcelona na onderzoeken van ruim een jaar, zo kondigde de justitie vandaag aan. Er wordt hen ontrouw, ambtsmisdrijven en ongehoorzaamheid ten laste gelegd. Wanneer het proces start is nog niet bekend.

Voor het Hooggerechtshof in Madrid loopt al sinds februari een rechtszaak tegen 18 vooraanstaande leden van de onafhankelijkheidsbeweging. De groep rond ex-vicepresident Oriol Junqueras wordt voor het illegale referendum van 1 oktober 2017 en de daaropvolgende onafhankelijkheidsverklaring aangeklaagd voor onder meer rebellie, en riskeert een gevangenisstraf tot 25 jaar.

Ex-president Carles Puigdemont hoort daar niet bij, omdat hij in ballingschap verblijft in België.

Bij de nieuwe beklaagden zitten ook leden van de huidige Catalaanse regering, zoals communicatiedirecteur Jaume Clotet. Ook de bazen van de Catalaanse openbare televisie en radio vallen eronder. Ook zij riskeren meerdere jaren cel.

bron: Belga